Blog

Kategori

Bulut Bilişim Efsaneleri

27 Aralık 2017

Bulut bilişme olan talebin gün geçtikçe arttığı ve bulut bilişimin geleceğin teknolojileri arasındaki yerini şimdiden aldığı bilinen bir gerçek. Buna rağmen bulut ile alakalı bazı yanlış inanışlar hala varlığını sürdürüyor. Bu yazımızda bulut bilişim hakkında doğru sanılan yanlışlardan bahsedeceğiz.

 

1. Veriler Bulutta Güvende Değil

Güvenlik endişeleri birçok işletme için bulut kullanımı önündeki en büyük engellerden biridir. Fakat buluttaki güvenlik riskleri, geleneksel IT teknolojilerinin karşılaştığı risklerle benzerdir. Aralarındaki ve bulutu daha güvenli kılan fark ise güvenliğin bulut barındırma sağlayıcınızla paylaşılan bir sorumluluk olmasıdır. İyi bir sağlayıcı, olası güvenlik duvarlarına ve gelişmiş şifrelemeye, mümkün olan en yüksek PCI DSS, ISO ve ISAE standartlarına uyan saldırı tespit sistemleri ve veri merkezlerine kadar çok sayıda güvenlik önlemine sahip olacaktır. Buluta sakladığınız verilere istediğiniz yerden ulaşabilirsiniz.

 

2. Büyük Veri

İşletmeler zamanla daha fazla veri üretiyor ve bunları depoluyorlar. Büyük veriler yanlış yönetilirse, bunlardan elde edilen bilgiler şirketleri yanlış kararlar almaya itebilir. Ancak düzgün bir şekilde yönetilirse, büyük veriler değerli bilgiler sağlayabilir. Buluta geçerek avantaj elde etmenize ve sürdürmenize yardımcı olacak yapılandırılmış, organize bir veri yönetimi yaklaşımıyla çok daha fazla depolama verimliliği elde edebilirsiniz.

 

3. Kişisel Cihaz Kullanamama Endişesi

Çalışanların akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler gibi kişisel mobil aygıtları ile şirket ağına bağlamalarına izin verilmesi, IT harcamalarının azaltılması ve üretkenliğin artırılması gibi pek çok potansiyel avantaj sunmaktadır. Bulut bilişim, altyapı desteğine ihtiyaç duymadan herhangi bir cihazdan istediğiniz herhangi bir yere erişmenizi sağlar.

 

4. Buluta Geçmenin Zorlukları

Güvenilir ve deneyimli bir bulut sağlayıcısı ile ortak çalışırsanız, buluta geçiş kesintisiz olarak ya da minimum kesinti ile gerçekleşebilir. Bu kısa vadeli kesintiler; yüksek verimlilik, maliyet etkinliği ve pazar değişikliklerine daha iyi adapte olan bir işletmeye sahip olmak gibi uzun vadeli faydalara kıyasla önemsiz kalacaktır.

 

5. Bulut Her Zaman Daha Ucuzdur

Bulut kullanmak her zaman daha ucuz değildir, ancak maliyetleri azaltma da mutlaka faydalı olacaktır. Tüm sunucularınızın her gün ve her saat hiç durmadan çalışması için adanmış bir sunucu kullanarak daha düşük maliyetle aynı hesaplama gücünü elde edebilirsiniz. Bulut, sunucuya gelen isteklerin sayısına göre sunucunun kaynak tüketimini otomatik olarak ayarlar. Böylece daha düşük talep dönemlerinde sunucularınızın kaynak kullanımını azaltarak maliyetin azalmasına olanak tanır.