Blog

Kategori

Bulut Bilişime Geçiş İçin Doğru Stratejiler

26 Nisan 2017

Bulut Bilişim’e geçiş yapmayı değerlendiren kurumların nasıl bir değerlendirme yapmaları gerektiğini sizler için  Sistek Genel Müdürü Zeki Şevik’ten dinledik.

Bulut bilişim, tüm sektörlerde iş yapma şekillerinde ciddi değişiklikler meydana getiren çok önemli bir yenilik.  Bulut bilişim firmalara, maliyet avantajı, esneklik, ölçeklenebilirlik ve mekândan bağımsız çalışabilme özgürlüğü sağlamaktadır. Bulut bilişim aynı zamanda küçük ölçekli işletmelere büyük kurumsal firmalarla aynı standartlarda bilişim altyapısı kullanmaya olanak verir.

 

Özel kullanıcılar veya küçük işletmeler, düşük maliyetli ve ölçeklenebilir olduğu için çoğunlukla genel bulut (public cloud) çözümlerini tercih ediyor. Kurum içi ya da üçüncü parti veri merkezlerinde konuşlanan özel bulut (private cloud) çözümleri, verilerinin nerede tutulduğunu ve verilerine kimler tarafından erişilebildiğini kontrol etmek isteyen şirketler için daha öne çıkan çözüm olarak dikkat çekiyor. Ancak genel bulutun sunduğu uygun maliyetli, ölçeklenebilir ve dayanıklı hizmet kapsamını, özel bulut çözümlerinde bulmak mümkün olmuyor.

 

Bu durumda her iki dünyanın en iyi özelliklerini barındıran melez (hybrid) bulut çözümleri iş dünyasında gün geçtikçe daha da yaygınlaşıyor. Özel ve genel bulutu bir noktada birleştiren melez (hybrid) bulut çözümleri ile şirketler güvenlik, esneklik, yedekleme ve ölçeklenebilirlik anlamında güçlü bir hizmet alabiliyor. Bu modelde, iş konusunda kritik öneme sahip veriler özel bulutta saklanıp yönetilirken, daha az hassas veriler genel bulutta saklanabiliyor.

 

Ancak firmaların bulut bilişim için doğru bir strateji geliştirmesi ve bulut bilişim altyapısını bu stratejiye uygun seçmesi gerekmektedir.

 

Öncelikle bulut bilişim altyapısı sunan firmanın hem güvenlik hem de süreklilik bakımından sağlam bir altyapıya sahip olması gerekiyor. Hizmet alacak firmanın hangi bulut bilişim altyapısının şirketin güvenlik politikaları ile uygun düştüğünü, verilerin nasıl bir veri merkezinde saklandığını dikkatli olarak incelemesi gerekir. Bu, bulut bilişim konusunda seçim yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli kriterlerden biridir.  Ayrıca altyapının yedekleme ve felaket kurtarma stratejileri de başka bir önemli konu. Zayıf yedekleme gücü, bulut bilişimden hizmet alacak firmalar açısından veri kaybıyla sonuçlanabilecek ciddi sorunlar ortaya çıkmasına neden olabilir. Uygulamaların ve servislerin,  bulut bilişim altyapısıyla çalışacak mimaride olması da bulutu tercih eden müşterilerin gözönüne alması gereken unsurlardan birisidir.

 

Bulut bilişim altyapısı ile ilgili bir başka önemli konuda ölçekleme olanakları ve bunun maliyet yansımasıdır.  Esnek, çevik ve ihtiyacın oldukça kullan ve kullandıkça öde modellerine uygun esnek ve çevik bir yapının tercih edilmesi gerekir.

 

Bunları yaparken performans, süreklilik, güvenlik gibi özellikleri gelişmiş servis seviyeleri anlaşmaları (SLA) ile güvence altına alınmalıdır.