Blog

Kategori

KOBİ’ler için Bulut Bilişim neden önemli?

28 Mart 2017

Mobil mesaj, mobil site ve mobil uygulama alanlarında yaratıcı uygulamalar geliştiren Done Genel Müdürü Dr. Özgür Zan’dan sizler için KOBİ’lerimiz için Bulut teknolojilerinin önemini  dinledik.

Bulut Bilişimin KOBİlere katkısı nelerdir?

KOBİ’lerin sürdürülebilir bir büyüme yakalaması veya zor zamanlarda ayakta kalabilmesi için evrensel ve zamanla etkisi geçmeyecek en doğru reçete, KOBİ’lerin en iyi bildiği alana odaklanmasıdır.

Odaklanma, KOBİ’ye neler sağlar?

Ana faaliyet alanına odaklanması sayesinde KOBİ, organizasyonu ve tüm paydaşları için en önemli olan faaliyet alanında en etkin şekilde zaman ve kaynak ayırır. Bu sayede müşterileri ve diğer iş ortakları en iyi hizmeti alır. Odaklanılan alan KOBİ’nin en iyi yaptığı iş ve parasını kazandığı faaliyet alanı olmalıdır. Bu şekilde rakiplerine karşı rekabet avantajını ve farklılığını koruyabilir. Ana odak alanı dışındaki faaliyetleri ise KOBİ ilgili alandaki uzman ve yetkin iş ortakları ile çözerse bu kendisine verimlilik olarak geri döner.

Internet ve KOBİ’ler

Günümüzde Internet’i etkin kullanamayan firmaların bundan 15-20 yıl sonra ayakta durabilmesi çok zayıf bir olasılıktır. Artık tüm firmalar, Internet üzerindeki araçları kullanarak iş yapış şekillerini değiştirmektedirler ve bunu yaparken Internet’deki “Servis Olarak Yazılım” (SaaS: Software As A Service) hizmetlerinden faydalanmakta veya kendi hizmetlerini Internet üzerinden sunmaktadırlar ve tüm bu hizmetler için güçlü bir sunucu altyapıları olmak zorundadır. Ancak bu altyapılar, sadece sunucular ve sunucuların bulundukları havalandırma ve güvenlikli fiziksel ortamlardan ibaret değildir. Şirkette yetişmiş sistem yöneticilerinin de şirkette artan trafik, işlemci gücü gereksinimi ve donanımı sürekli göz önüne almaları ve buna göre hızlı hareket etmeleri gerekmektedir.

Tüm bu noktada karşımıza Bulut Bilişim çıkmaktadır. Eğer KOBİ, IT oeprasyonlarında süreklilik ve kalite, kesintisiz erişim, artan iş hacminde çevik bir şekilde ölçeklendirebileceği bir sisteme sahip değilse veya bu alanı kendisi yönetmeye çalışıyorsa eninde sonunda ana faaliyet alanını etkileyecek şekilde zorlanma söz konusu olacaktır. Bulut Bilişimi seçen ve bu alanda uzman etkin bir firma ile çalışan KOBİ ise ana faaliyet alanına odaklanarak, Internet üzerinde kendi sunduğu veya hizmet aldığı tüm servislerini verimli bir şekilde yönetebilecek demektir.

Örneğin, Done olarak biz 18 yıldır IT alanında faaliyet gösteren bir mobil yazılım firmasıyız. Bir çok servis sağlayıcı ile çalıştıktan sonra Bulut Bilişim’i ve firma olarak da SkyAtlas’ı seçtik. Bu sayede biz sadece yazılımlarımız ve inovasyona odaklanıyoruz. Biliyoruz ki trafiğimiz arttığında SkyAtlas bizim için sistemi yönetir. Bir saldırı durumunda sunucularımızı korur. Yedeklemelerimizi alır. Sistemimiz en yüksek erişilebilirlikte müşterilerimize hizmet sağlar. Trafiğimiz azaldığında ise maliyetlerimiz düşer. Herhangi bir sunucu yatırımı yapmadığımız halde, iş ortağımız sayesinde her zaman en yeni teknolojiler ve sunuculara sahip oluruz.

Özetle; günümüzde ana faaliyet alanına odaklanan ve Internet’i verimli kullanabilen KOBİ’ler rekabette ayakta kalacak faaliyetlerini önümüzdeki yıllara taşıyabileceklerdir. Bunun için de Bulut Bilişim’i en doğru iş ortağı ile yola çıkarak etkin değerlendirmek önümüzdeki günlerde yaşamsal bir seçim olarak karşımıza çıkacaktır.