Blog

Kategori

Bulut Bilişim & Sanal Sunucu Karşılaştırması

01 Mart 2016

Dijital dönüşümün bütün yoğunluğu ile yaşandığı şu günlerde, bir kurumun stratejik kararlarının büyük kısmı IT merkezlidir. Büyük çoğunluğu ise alınacak ve/veya verilecek olan dijital hizmetin hangi teknolojik altyapıya sahip olacağı üzerine gerçekleşmektedir. Son dönemde bilişim alanında en çok konuşulan konu sanal sunucu ve arkasından gelen yeni teknoloji bulut bilişim kıyaslamasıdır.

Biz de sizin için bulut bilişim ve sanal sunucu arasındaki farkları ortaya koyduk.

Ölçeklenebilirlik (Kaynakların Büyümesi & Küçülmesi)

Her IT operasyonu belli zamanlarda daha fazla trafiğe, işlemci gücüne veya donanıma ihtiyaç duyar. Bu anlarda atik olmak IT departmanının en önemli yeteneklerinden biridir. İşte bu durumlarda sanal sunucularda ölçeklendirme yapmak için en iyi ihtimalle saatlere ihtiyaç vardır. Yeni donanım almak gerekir. Bunun kurulumu da yeterince zaman alacaktır. Bulut bilişim’ de ölçeklendirme iki tık uzağınızdadır.

Skyatlas’ın patentli bir teknolojisi Otomatik Ölçeklendirme sayesinde sunucularınızın kaynak ihtiyaçları gerçek zamanlı olarak takip edilir ve mevcut sunucularınızın işlemci ve bellek değerleri otomatik olarak artırılabilir ya da azaltılabilir. Bu teknolojinin ismi “Canlı Dikey Ölçeklendirme”  (live vertical scaling).

Bulut sunucu boyutunuz değişirken sunucularınız kapanmaz, tüm uygulamalarınız herhangi kesintiye uğramadan çalışmaya devam eder.

Süreklilik

IT operasyonlarında süreklilik, operasyonun kalitesini belli eder hale gelmiştir. Artık kullanıcı her an kesintisiz bağlanabildiği servislere ulaşmak istemektedir. Sanal sunucular, her ne kadar bu ihtiyacı karşılamaya çalışsa da herhangi bir afet, kriz, donanımsal hata durumunda eğer hazırlanmışsa diğer sunucunun devreye girmesi sırasında bir kesinti yaşanmaktadır. Bunu engelleyecek bir altyapının ise sanal sunucular üzerinde hayata geçirilmesi çoğunlukla mümkün değil, mümkün olduğu durumlarda ise maliyetleri son derece yüksektir.

Skyatlas, Live migration (gerçek zamanlı transfer) ve yedekli bulut altyapısı sayesinde, sürekliliği garantili bir hizmet kullanırsınız. Kullandığınız bulut hizmeti hiçbir kesintiye uğramadan  çalışmaya devam eder.

Maliyet

Sanal sunucularda, kesintisiz ve sürekli bir hizmet almak için, kuracağınız operasyonun en yoğun zamanına göre plan yapmanız gerekmektedir. Bu da diğer zamanlarda kullanılmayan bir donanım maliyeti demektir.

Skyatlas bulut hizmetlerinde, kullandığınız kadar ödersiniz. Dakikalar içinde ölçeklenen sistem sayesinde, hızlı ve ölçeklenebilir bir hizmet kullanırken, maliyetlerinizi en yoğun anınıza göre planlamak zorunda kalmaz, kullanmadığınız donanımı kendinize mali açıdan yük yapmazsınız.

Yeşil

IT sektörü, enerji kullanımını her yeni donanım ile azaltırken aynı zamanda her yeni donanımla daha yeşil hale gelmektedir. Sanal sunucuları kullanmak, kurum içi veri merkezleri kurmaktan daha yeşildir. Bu sayede farklı yerlerde bulunan veri merkezi enerji maliyetleri daha aza indirgenmiştir.

Bulut bilişim ise sanal sunuculardan daha yeşildir. Zira sadece harcadığınız enerji ve kullandığınız donanım kadar karbon ayak iziniz olacaktır.

En yeni teknoloji

IT sektörü innovasyonlara en açık alanlardan biridir. Bu nedenle her an yeni bir donanım, yeni bir teknoloji ortaya çıkmaktadır. Hatta bu, hız Moore yasalarında anlatılanların bile önüne geçmiş durumdadır. Sanal sunucular üzerinde en yeni teknolojilere sahip olsanız bile bir süre sonra kullandığınız cihazların teknolojik olarak geri kalması hatta yetersizliği ile karşılaşabilirsiniz.

Skyatlas bulut teknolojisi, her an yenilenen altyapısı sayesinde, size her an güncel bir donanım kurma imkânını sağlar.

Bu nedenle bulut bilişim, bir IT departmanının kullanabileceği en ileri teknolojidir. Her ne kadar sanal sunucu teknolojisinden sonra gelse de kurumlar için bulut bilişim öncesi ve sonrası iki farklı dünyadır.