Blog

Kategori

BULUT BİLİŞİM SANAYİ 4.0’IN NERESİNDE?

12 Nisan 2016

Adına ister Sanayi 4.0 ister Endüstri 4.0 deyin, başta üretim olmak üzere gelecek 10 yılda bütün sektörleri etkileyeceği kesin. Sanayinin devrim niteliğinde bu atağının arkasındaki motivasyon her ne kadar üretimin gelişmiş ülkelere taşınması olsa da, dijital dönüşüm bu gelişmenin en önemli süreçlerinden biri.

Dijital dönüşüm ise bir işletme için CAMPS diye tanımlanıyor. CAMPS yapılması gerekenlerin baş harflerini temsil ediyor.

C Cloud yani bulut bilişimi,

A Analytics yani büyük veri analizini,

M Mobility yani mobil dünyayı,

P Productivity yani Üretkenliği,

S ise Security yani güvenliği anlatıyor.

Yani dijital dönüşümünü gerçekleştirmek isteyen bir kurum, bulut bilişim ile başlayıp güvenlik ile dönüşümünü sonlandırmalı. Bu sadece o şirketin dijital dönüşümünü değil, sanayi 4.0’a uyumunu da sağlayacaktır.

Bu değişimin ilk bacağı olan bulut bilişim büyük ölçekli şirketlerin çok uzun zamandır odağında olan bir konu. ‘Ancak bu küçük işletmeler için de gerekli mi?’ sorusu çoğunlukla sorulan sorulardan biri. Büyük verisi olmayan bir şirketin gerçekten bulut bilişim ihtiyacı var mı? Bu iki sorunun en doğru cevabını aslında iş dünyasının en önemli iki motivasyonu veriyor. Bu motivasyonlardan birincisi yeni dönemin en önemli trendlerinden biri olan sürdürülebilirlik. İş dünyası her an faal kalmak gece ve gündüz hayırlı etmeden her an devamlı iş yapmak istiyor. Bunu sağlamanın en önemli yollarından biri ise Sürdürülebilirlik. İkinci önemli motivasyon ise ekonomi. İş dünyası maliyetleri düşürmeyin üretim açısından önemli faaliyet olduğunu biliyor.

TÜSİAD’ın bir süre önce yayınladığı rapora göre dünyada Sanayi 4.0’ın en önemli motivasyonlarından birisi maliyet. Zaten dördüncü sanayi devrimini gerçekleştiren ana başlıkları baktığımız zaman: akıllı robotlar, simülasyon, zenginleştirilmiş gerçeklik, büyük veri ve analizi, eklemeli üretim, 3 boyutlu baskılar, siber güvenlik nesnelerin interneti, yatay dikey yazılım entegrasyonu ve bulut, ağırlıklı olarak üretimde ekonomiyi desteklemiyor mu?

Bulut bilişimin yeni kavramlar arasındaki önemini işte tam da buradan anlayabiliyoruz. İster Sanayi 4.0’a erişim, isterse dijital dönüşüm deyin konu ne olursa olsun bulut bilişim bütün bu kavramların hepsinin ortasında oturuyor. Tabii gerçek bulut bilişime ulaşmak pek de kolay değil. Sadece sanal sunucu değil, gerçek bulut altyapısı sunan SkyAtlas size aradığınız gerçek bulut hizmetini sağlıyor. Çünkü gerçek bulut bilişim, bulut sunucu, bulut depolama, yüksek güvenlikli ağ altyapısı ve çok daha fazlasını kurumsal kalitedeki hizmet ile sunmak demektir. Daha fazlasını öğrenmek için http://www.skyatlas.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.