Blog

Kategori

IaaS Nedir?

09 Temmuz 2015

Skyatlas olarak IaaS modelinde hizmet sunuyoruz. Infrastructure as a service, IT altyapısı kurulması ve işletilmesi maliyetini ortadan kaldırdığı gibi esnek kullanım modeli ile klasik IT modelinde mümkün olmayan sadece kullandığın kadar öde avantajını da beraberinde getiriyor. Bu konuya daha detaylı bakmadan önce bir analoji yapalım.

1890'larda kullanılan bir elektrik jeneratörü

1890’larda kullanılan bir elektrik jeneratörü

1890’larda her şirket kendi elektriğini ürettiği elektrik üretlim bölümleri ve ekiplerine sahipti. Dışarıdan elektrik almanın mümkün olmadığı bu yıllarda jeneratör odalarında üretilen elektrik sadece şirkete dağıtılır, elektrik makinelerinin düzgün çalışması ve bakımı için uzman bir ekip görev yapardı. Bu yapı bugünkü şirketlerin bünyelerinde kurdukları veri merkezleri ya da sunucu odalarına çok benziyor. Şirketler IT donanım ve yazılımlarına çok değerli olan sermayelerini yatırıyor, sistemi çalışır durumda tutabilmek için de uzman bir ekip istihdam edip zaman ve para harcıyorlar.

Bugün elektriğin nasıl üretildiğini veya dağıtıldığını umursamadan sadece ihtiyacımız kadarını kullanıp, kullandığımız kadarını ödüyoruz. Şirketler elektrik üretim ve dağıtım altyapısının kurulması ve işletilmesini artık uzmanlara bırakmış durumdalar ve bunu hizmet olarak alıyorlar.

IaaS ile de şirketlerin bünyelerinde kurup işletmeye çalıştıkları sunucular, depolama ve ağ donanımları, işletim sistemleri ve diğer kurumsal yazılımlar tıpkı elektrik gibi saatlik olarak kiralanabilir bir hizmet haline geliyor. Yeni ekonomide şirketler uzmanlık alanlarına odaklanıp doğrudan işlerine veya gelirlerine bir etkisi olmayan fonksiyonlarını outsource etme (dış kaynak) eğilimindeler. IT de çoğu firmanın asıl işi olmadığı için dış kaynak olarak alınması mantıklı hizmetlerden bir tanesi. Bundan 5 ya da belki 10 yıl sonra şirketler geçmişe bakıp neden bütün IT altyapımızı kurup işletmeye çalışmışız diye düşüneceklerdir.

Bulut altyapısının maliyet avantajının yanında iş ve teknoloji dünyasına getirdiği en büyük avantajlardan birisi de esnek kullanım modelidir. Bulut servis sağlayıcı firmalardan alınan altyapı ihtiyaç anında genişletilebilirken, örneğin 2 sunucudan 10 sunucuya çıkarılabilirken, ihtiyaç ortadan kalktığında tekrar minumuma indirilebilmektedir. IT altyapısının şirket içinde kurulup işletildiği klasik IT yaklaşımında bunu yapmak mümkün değildir. Bulutta ölçekleme ve Dynamic Scaling teknolojimizi ileriki yazılarda daha detaylı inceleyeceğiz.