Blog

Kategori

Neden VPS değilde IaaS?

27 Ağustos 2015

Kurumların bulut bilişim adaptasyonlarının artmasına paralel olarak bu alandaki tercihleri de şekillenmeye başlıyor. Ovum tarafından yapılan araştırmaya göre, 2016 yılında küresel firmaların yüzde 80’i, EMEA merkezli firmaların ise yüzde 75’i IaaS çözümünün kurulumunu yapmış olacak.

Peki, bulut altyapısına geçerken hangi çözümü tercih etmeniz gerekiyor. Sanal özel sunucu olarak bilinen VPS mi, yoksa hizmet olarak altyapı (IaaS) çözümü mü? Çok daha kapsamlı olan IaaS çözümüyle, VPS ile kazanılamayan birçok fayda sağlanıyor.

IaaS’in VPS’e göre avantajları nelerdir?

Ücretlendirme: VPS servisleri aylık ödeme şeklinde sunulurken IaaS servisleri saat bazlı kullanıma dayanan “kullandığın kadar öde” modeli ile ücretlendiriliyor. VPS başta satın aldığınız kapasiteyi kullanmak üzere kurgulanmıştır. IaaS servisleri bu alanda daha esnek bir modelle sunulur ve ihtiyacınız doğrultusunda yalnızca kullanım ücretini ödersiniz.

Esneklik ve ölçeklenebilirlik: Kullanıcı ihtiyaçları iş yüklerine göre günden güne ve hatta saatten saate değişiklik gösterebilmektedir. CPU, RAM, bant genişliği, sunucular gibi kaynakların anlık olarak artırılması ya da azaltılması kullanıcı beklentilerini karşılama anlamında ana faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. Bu da IaaS çözümünün avantajlarının başında geliyor. VPS çözümünde ise değişen kullanıcı ihtiyaçlarına anlık olarak yanıt verebilmek gibi bir özelliği bulunmuyor. Örnek vermek gerekirse, eğer CPU/RAM kapasitenizi yükseltmek isterseniz, VPS servisinde daha fazla disk almanız gerekecektir. IaaS çözümünde ihtiyaç doğrultusunda, kullanıcıyı etkilenmeden sunucu sayısını artırılıp, ihtiyaç ortadan kalktığında sistem eski haline getirilebiliyor.

Konfigürasyon: VPS sağlayıcılar, altyapının konfigürasyonu için 4 saate varan sürelere ihtiyaç duyarken, IaaS çözümünde konfigürasyon ise 15 saniye ila 3 dakika kadar sürüyor.

API Erişimi: VPS çözümünde son kullanıcı API erişimi son derece nadir bir şekilde bulunur. IaaS çözümünde ise API erişimi standart olarak mevcut durumdadır ve API’ların esneklik ve kapsamı çeşitlilik gösterir.

Self Servis: VPS çözümleri yeterince esnek olmadığı için self servis imkânı da sınırlıdır. IaaS çözümleri ise diskler, güvenlik duvarları, ağ gibi tüm sanal kaynakların konfigürasyonu ve yönetimi dâhil olmak üzere tamamıyla self servis imkânına sahiptir.

İşletim Sistemi Kullanılabilirliği: Bazı istisnalar bulunsa da VPS çözümü mevcut işletim sistemlerinden yalnızca bir ya da ikisini desteklemekle sınırlı. IaaS çözümü ise en yaygın kullanılan işletim sistemleri olan Linux ve Windows tabanlı sistemler de dâhil olmak üzere işletim sistemlerini çok daha geniş bir yelpazede destekliyor.